Prin Ordonanţa Militară nr. 8, România a interzis, pe perioada stării de urgenţă, exporturile de cereale, o “decizie dramatică“ potrivit Bloomberg, care ar putea afecta drastic celelalte țări de pe glob.
VEZI AICI: S-A AFLAT! CARE ESTE PREȚUL MEDICAMENTELOR CARE AR PUTEA TRATA COVID-19
România este al doilea exportator de grâu din Uniunea Europeană. În aceste condiții, prețul cerealelor în lume ar putea crește.
”Aceasta este o manifestare a unei noi tendinţe – protecţionismul alimentar – şi confirmă că există temeri privind aprovizionarea”, a apreciat Sergey Feofilov, director general al UkrAgroConsult.
De-a lungul anilor, România a fost unul dintre cei mai mari vânzători de cereale către țările din Nordul Africii și Orientul Mijlociu. Egipt, cel mai activ cumpărător de grâu din lume, importa de la noi, iar mai departe furniza către Iordania, Coreea de Sud și Sudan.
De asemenea, România este, potrivit ultimelor rapoarte, cel mai mare exportator de porumb din Uniunea Europeană. Țara noastă este, totodată, și un important furnizor de orz.
Starea de urgență, deci și suspendarea exporturilor de cereale, va dura cel puțin până la jumătatea lunii mai.
„Suntem preocupaţi de securitatea alimentară a românilor. În consecinţă, am făcut acest prim pas prin care am interzis exporturile către state terţe sau alte variante (…). Cu siguranţă vom verifica tot traseul fiecărui export şi vom lua o decizie ulterioară dacă nu se respectă ceea ce prevede Ordonanţa numărul 8. Până una-alta, vreau să asigur românii că nu suntem în această situaţie în care să oprim de tot exportul, că nu am avea grâu, că se termină în luna iunie. Avem grâu şi în rezervele de stat, există grâu şi la agenţi economici şi în silozuri. Măsura de a interzice exporturile este o măsură de prevenţie, în sensul în care oricum cu ceea ce avem în silozuri, cu ceea avem la societăţile private, ceea ce există în rezervă, vine şi recolta din acest an, ne asigură consumul pentru perioada următoare”, a afirmat Marcel Vela.